contact  +31(0)492-599030                     BROCHURES                    Mail CONTACT 

vinkje    Hoge kwaliteit producten   vinkje    Sterk in maatwerk    vinkje    Gedegen advies en begeleiding     vinkje    Ruim 20 jaar ervaring      vinkje    Eerlijk & betrouwbaar     vinkje    Veilig & uitdagend     vinkje    Gecertificeerde medewerkers

GROEN SCHOOLPLEIN

Meer scholen willen hun schoolplein groen inrichten. Kinderen leren beter wanneer zij zich in een groenere omgeving bevinden. Daarom is er nu ook een subsidieregeling waarmee scholen in Brabant en Gelderland hun schoolplein kunnen “vergroenen”. 

Een groen schoolplein is vrolijk en spannend!

Overal doorheen lopen of kruipen, jezelf verstoppen en genieten van diverse planten en bloemen. Op een groen schoolplein zie je vooral actieve, vrolijke kinderen spelen, want ze worden positief uitgedaagd. Een ontwerp voor een groen schoolplein omvat onder meer het aanplanten van bomen en planten, aangevuld met speel- en zitelementen zoals boomstammen, stenen en dergelijke. Dit wordt aangevuld met enkele speeltoestellen en materialen voor creatief en los spel, zoals voor het spelen in het zand en water, hutten bouwen en rondrijden op de speelplaats. Daarnaast kunnen kinderen er in het seizoen soms ook groenten verbouwen, die ze zelf kunnen oogsten. 

Wat is er nu duurzamer dan de natuur?

Minder stoeptegels en in plaats daarvan gras, bomen, struiken, bloemen en groenten. Op deze manier kan men schoolpleinen natuurlijk, gezond, klimaatbestendig en avontuurlijk maken. Daarnaast raakt natuur nooit uit de mode! Een andere fijne bijkomstigheid is dat groene schoolpleinen namelijk gezond en leerzaam zijn. 

Beter functioneren en presteren

Kinderen die gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf (bijv. ADHD) functioneren volgens onderzoek beter in een natuurlijkere omgeving. Soms hebben zij zelfs geen medicatie meer nodig als je ze elke dag een goede dosis natuur geeft. De natuur helpt met het tot rust komen en kinderen komen in een socialere toestand. Dit maakt dat ze zich sneller leren te ontwikkelen, hun aandacht beter vasthouden en beter leren. Ook zullen ze sneller een ander te hulp schieten. 

Enkele voordelen van groene schoolpleinen op een rijtje:

- Kinderen functioneren en presteren beter;
- Ze bevorderen de biodiversiteit;
- Ze bevorderen klimaatbestendigheid van een stad (denk aan opwarming door grote hoeveelheden beton en het afvoeren van water);
- Ze zijn ook na schooltijd nog erg leuk;

Volgens onderzoek wordt er op scholen met ‘groene schoolpleinen’ minder gepest en leren kinderen beter. 

Subsidieregelingen
De voordelen van een schoolplein groen inrichten, zijn ook kenbaar geworden bij de provincie Brabant en Overijssel. Daarom zijn er nu subsidieregelingen voor scholen in deze provincies. De provincie Brabant trekt er bijvoorbeeld de komende vier jaar € 1,6 miljoen voor uit, waarvan dit jaar 50 basisscholen gebruik kunnen maken. In de subsidieregeling wordt maximaal 70% van de inrichtingskosten vergoed en voor de rest moet de school zelf zorgen. In Overijssel was een wedstrijd uitgezet voor de beste plannen waarbij scholen hun schoolplein groen inrichten. In alle gevallen is betrokkenheid en eigenaarschap vanuit gemeenten, school en ouders essentieel.

 
Groen schoolplein Infoblad
MockUp Groene schoolpleinen