De inclusieve boomhut van Kyrië

Wil jij samen spelen voor kinderen met en zonder een beperking stimuleren? Wij hebben daarvoor de Boomhut van Kyrië ontworpen, waarin je op diverse niveaus samen kunt spelen! Wie droomt er nu niet van spelen in een boomhut, samen met je vriendjes en vriendinnetjes?

Inclusief spelen houd in dat er voor iedereen een plek moet zijn om te spelen, ongeacht fysieke of verstandelijke vaardigheden. Hiervoor zijn verschillende niveaus van bereikbaarheid, toegankelijkheid en uitdaging van belang. Evenals een goede mix aan verschillende soorten spel, zonder dat dit elkaar in de weg zit.  

In de boomhut is het eerste plateau vtoegankelijk via een rolstoelhellingbaan. Hier kan er sensorisch spel plaats vinden via onder meer een voelwand en snoezeldak, maar ook kan er gecommuniceerd worden met de kinderen in de boomhut via de praatpaal. 

Via een luie trap is er toegang tot het tweede plateau. Een luie trap is een gemakkelijker begaanbare trap met een lagere opstap. Via de brede glijbaan kunnen kinderen (eventueel onder begeleiding) naar beneden glijden. Middels een laddertrap kunnen de kinderen die net wat meer uitdaging aan kunnen, de boomhut in klimmen. Hierin bevinden zich twee ramen en een balkon als uitkijkpunt, maar ook kun je voor meer uitdaging via een klimnet de boomhut in en uit klimmen, of naar beneden glijden via de dubbele glijstang.  

Onder de boomhut is een bankje om uit te rusten, maar ook om het spel te overzien, waarna een kind kan  nadenken waarin hij of zij wil meespelen. Hier vlakbij kan ook gespeeld worden met diverse zandspeelelementen, waarbij een deel bereikbaar is met een rolstoel, allemaal veilig in de schaduw. 

Wil jij ook een speelplek die uitnodigt tot meer samen spelen, ongeacht een mogelijke beperking? Neem dan contact met ons op.

Het volledige artikel in vakblad BuitenSpelen lees je hier.